切換到寬版
  • 7525閱讀
  • 30回復

[原創]冥王羅剎--簡單人物分析 [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線nero0123

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2010-10-01
不喜勿插,小弟第二次做人物分析 9e:}q O5)  
EO[UezuU  
冥王羅剎: @hE$x-TP0  
]C me)&hX  
冥王羅剎先係黑仔黑仔本身個樣,之前分左身~ t6H9Q>*  
異 信: Z>#MTxU(  
~J:"sUR  
R^=)Ucj   
建議裝備: ZHku3)V=o  
用,晝頭,晝盾,黑石鞋,1隻中手,1隻羅倫斯手,再用十卡同中鍊(青龍鍊都OK架) `]xot8  
你可以用哂中手,但可能唔夠MP=3= .`ppp!:a4  
,`lVB#|  
建議裝備2: H _%yh,L  
Gm裝+晝頭,盾,黑石鞋同中手x2(驚唔夠MP用可以轉一隻羅倫斯手) VD*xhuy$k  
x>yeF,q1  
頭像: :U7m@3czU  
ORo +=2  
企: ADa'(#+6  
}m6j6uAR6)  
混地~ '<YVDB&-d,  
轉圈~ Tpv]c  
跑: 1li1 &  
@9!,]n  
擋: !MiH^wP  
E'g2<k  
跳: >{dj6Wo  
跳得勁高囉,咩料=_= %hu] =  
跳擋: S2jO  
同擋一樣 mf>cv2+  
普攻: > CPJp!u  
A S#D9o  
跳攻: aTceGyWzl  
u,6 'yB'u  
拎重野: p2UZqq2  
'e( `2  
飛重野~ {|jG_  
COOL |$vhu`]Z@^  
拎武器: I=,u7w`m  
都企一樣=.= v<`1z?dch  
用武器: f;(]P   
揮得勁慢=___= I&e ,R  
蠃: W1UG\d`2  
勁型囉=.= 7Lr}Y/1=  
輸: $^2 j#]uX  
同擋好似=.= kS$HIOt823  
*WQ}ucE^#  
招式表: :z EhPx;B7  
;rj=hc  
招式: 90pk  
(1)    新月衝 hupYiI~  
GMZj@q  
c !ybz{L  
MP:350 "/)}Cc,L  
學點:80  'S f  
出招方法:擋↓攻 ZR3x;$I~4  
如何擭得:角色進行異轉後自動得到 #0HF7C3  
格招力(5星最高): ★★★★☆ ,'CDKzY  
解:.係冥王羅剎D招當中佢係最有格招力架喇=_= =~&Fq $$  
攻擊力(5星最高) : ★★★★☆ BW>f@;egg  
解:高擊力唔錯嘅,係冥王羅剎D招當中,攻擊力排第2架喇. eKL)jzC:  
Vs實用度: ★★★★★ wNuS'P_(:T  
解:唯一一招遠攻+上已經係最格嘅招,重幾高攻tim,vs好好用 p1=sDsLL  
打關實用度(5星最高): ★★★☆☆ Ah2%LXdHA  
解:.用e招d異計+好少,好快會變到冇得異,重只可以打中一個目標 U+!H/R)(  
升lv實用度(5星最高): ★★★★☆ R,hX *yVq  
解:攻高,出手快,但最衰又係佢只可以打中一個目標=_______= NC 0H5  
招式說明:佢將佢嘅死神之鐮轉圈再射出3個波,vs好好用架,高攻+好格
x0])&':!  
(2)    冥王破 8u::f`vi  
S? }@2[  
]3iu-~  
MP:300 |4i,Vkfhe  
學點:100 $ V"~\h8  
出招方法:擋→攻 sa~.qmqu  
如何擭得:抽xcard t-\S/N  
格招力(5星最高): ☆☆☆☆☆ K/ q:aMq  
解:.比人普攻都破到囉=_=笑=.= T x_n$ &   
攻擊力(5星最高): ★★★★★ P]Z}% 8^O  
解:冥王羅剎最高攻嘅招都非佢莫 <dTo-P  
Vs實用度(5星最高): ★★★☆☆ Te"<.0~1  
解: 高攻+易出,但衰係0格招力=_= _|MY/SN4A  
打關實用度(5星最高): ★★★★☆ j.GpJDq  
解:打關d怪鈍鈍地.易打中,少比人格,所有唔錯.  ##7,  
升lv實用度(5星最高): ★★★★☆ 2#nn}HEOC  
解:高攻,好快打死d怪+用mp唔多. n8zh;vuJ  
招式說明:儲氣再將2把死神鐮飛出去.好高攻,用mp又少㊣
$4V ~hI 4  
x C'>W"pY  
(3) 冥王血殺 DVYY1!j<  
7 :s6W%W1*  
DTdL| x.{  
MP:500 _Y*: l7  
學點:120 cI3uH1;#  
出招方法:擋→跳 z(^p@&r)F  
如何獲得:抽xcard U~ SK 'R  
格招力(5星最高): ★★☆☆☆ A+j~oR  
解:頂到d好弱嘅攻擊,但勁少少就比人打返 Gb%PBg}HH  
攻擊力(5星最高): ★★★☆☆ #Dx$KPD  
解: 冇咩特別,但同黑仔比相當之低攻=_= t-SGG{  
Vs實用度(5星最高): ★★★★☆ kImGSIJ  
解: 易出,攻擊普通,用得過+型A_A &X^~%\F:2  
打關實用度(5星最高): ★★★☆☆ !+cRtCaA::  
解: 低攻,勁少少嘅怪都好難打得死,但如果d怪好似d狗咁,打好耐先閃就可以接連技. d]h[]Su/?  
升lv實用度(5星最高): ★★☆☆☆ &^th KXEC  
解:好用但低攻左d囉=_= ]?U:8%  
招式說明: 先斬幾下,再飛到天用死神鐮插落嚟.用好多mp+唔係太高攻,但型=v=
=o=)EU{~  
=,I,K=+_x  
(4)血殺鐮 `3r*Ae  
p&bQ_XOH  
#]I:}Q51  
MP:500 T7n;Bf  
學點:100 K/Axojo  
出招方法:擋↓→攻 G7C9FV bR  
如何獲得: LFO 末日戰神包 +v&+8S`+  
格招力(5星最高): ☆☆☆☆☆ R+Ke|C  
解:又係0格招力,普攻破到=.= 4;|&}Ij  
攻擊力(5星最高): ★★☆☆☆ Arz> P@EQ  
解:好低攻,但用其他用途 J?5O 2n  
Vs實用度(5星最高): ★★★★☆ _'Q}Y nEv  
解:可以拉近接連技,同攻擊範圍都幾遠 0;OpT0  
打關實用度(5星最高): ★★★☆☆ f7XmVCz1  
解:中等啦,都係用嚟接連技姐,用哂就藤攻架喇. p`{9kH1me  
升lv實用度(5星最高): ★★☆☆☆ $,icKa   
解:,低攻,打怪唔夠快,升lv都慢過人啦 囧 ;4XX8W1  
招式說明:伸出2把死神鐮把敵人拉近.用嚟接連技用,就咁用好廢=3=
XLFJ?$)Tro  
~@R=]l"  
連技: }(J6zo9(x  
血殺鐮>冥王血殺 1S\q\kz->D  
yA(H=L-=!1  
Vs實用度: ★★★★☆     難易度: ★★☆☆☆ f&^K>Jt1@#  
連技試過咁多姐,會有更新[/colour] &nj@t>5Bs$  
$|z8WCJ  
學招次序建議: =bf-+gZD  
E個係冇需要,升到150學哂所有招了=_= qX:54$t  
VS建議: g<KBsz!{  
用多D血殺鐮拉人過嚟接連技.\ /. Czb@:l%sc  
P 2;j>=W  
冥王羅剎整體評估: &#g;=jZ  
好多招D格招力都好屎=_=攻擊力都接受到嘅,但招招都好型,又可以飛A_A _}`iLA!$I  
y{K~g<VL  
註:所有角色到達LV150後,每升一LV都能獲得20學習技能點數 ? {cF'RB.  
" I`<s<  
j/wNPB/NM  
nb22b Xt  
n7X3aoVV  
黑羅剎簡單人物分析: ?mRU9VY  
http://ibbs.hk/read.php?tid=100630 IcPIOCmOc  
$9*Xfb/  
完(請比意見)
[ nero0123在2011-01-02 17:04重新編輯此帖 ]
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2010-10-01
冇人回
離線a1994109
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2010-10-01
連技得咁小?
冰の血繼限界!

離線k-man
發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2010-10-01
我最鐘意用黑仔 ZXFM_>y 5  
型,啲招又高攻 uv/I`[@HK8  
跳又特別
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2010-10-01
點解唔係整合係同一個POST- -?
按此進入→LFO資料博物館
為所有lfo玩家回憶而設
離線bobonok
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2010-10-02
黑仔跳得好高~_~佢d技間唔中玩下都幾好玩
離線gor
發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2010-10-02
繼續加油,,可以更詳細.
離線光之使者
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2010-10-02
引用樓主nero0123於2010-10-01 21:58發表的 冥王羅剎--簡單人物分析[定期更新,80%完工](+問下黑仔咩事搞到佢2轉-3-) : %lNv?sWb  
不喜勿插,小弟第二次做人物分析
冥王羅剎: lTJ1]7)  

.......
dya]^L}fL  
其實沒人回不使灰心......因為......現在lfo正處於冰冷時期 Qj5~ lX`W  
話說樓主的黑框問題好嚴重= =其實有方法解決的.... }d dwL  
!<H[h4g  
!`q*{Ojx  
EF=.L {  
講番樓主的分析 , 不管黑框問題 , 裝備不予置評 ZZOBMF7  
攻防跳的防析主要抽取重要或有趣的部分 , 這是值得欣賞 lE:X~RO"~  
Xoyk 'T] -  
不過其實攻防跳等等非招式類分析 , 可以加入1轉角色作對比 , 那就可以增加趣味性和吸引讀者 RBIf6oxdE  
不過既然你最後附加1轉分析的link , 我也無話可言 #u~s,F$De  
先比2條參考link你 : =]&?(Gq  
http://ibbs.hk/read.php?fid=7&tid=79003
LI_>fuv"8  
http://ibbs.hk/read.php?tid=78998 $C0Nv Jf  
sUN>uroi !  
到招式方面 , 因為已附招式資料圖(來自官網或招表) , 所以類似的文字解釋是不必要 >8Wvz.Nq/  
因為我認為分析[好不好]其中重要的定義 , 是介紹人物不為人知的一面 "'h?O*V]u{  
分析最忌文字泛濫 , 一些重複的資料是不需的 $gT+Ue|7  
如果可以用圖像表達 , 當然是選取圖像比較好 ~
jXvGL  
p.^mOkpt  
Zs<}{`-  
Bzn{~&i?W:  
如何增加趣味性呢 ? 這離不開圖像和影片 , 把資料全化作文字 , 即使是極詳細,深入 , 也避不開現實社會的淘汰 jLX{$,  
你的招式分析方面分為 : 格招 , 攻擊 , vs , 打關 , 升LV WJ=DTON  
其實格招可以請人幫你作個示範 , 突顯強弱的地步(黑仔1轉分析最後的格招還可接受) &I: [ 'l!  
而攻擊可以以迪下怪等扣血量作參考
hO(8v&ns3  
0h-holUf}~  
我看到你以黑仔招和其他招作對比 , 定義強弱 , 我認為這不夠全面 bi G=4?Xl  
層面 : 個人>外界 Tl5K'3  
 ,X(P/x{B  
另外吸引人觀看分析的方法是增加可讀性 , 改變文字顏色和大小是其中方法 ((^jyQ  
不過我認為比較有效的是格行和空格(你見我這篇野成日格行就知....但是格位不夠多) )QE7 $|s  
*cx mQ  
如成個格招力和攻擊力相格一行 , 可增加可讀性 , 之後在成段文字格2/3行可作一個轉接
9+"D8 J7  
tt%Zwf  
r?Jxl<  
# eqt{  
講番分析 , 我看到連招果度 , 不太明白難易度 , 到底是越多星是越易定越難 ? F,Y,0f@4U9  
之後學招次序 , 其實多是為左升LV快D而需要 , 換句話通常用來升LV的招會越早學越好 RR!(,j^M  
例如我玩亨利一定會學穿心矢先(除非你不打算升得太高...) '$pT:4EuGq  
VS建議不予置評 `}.K@17  
(完) h=SQ]nV{  
1MHP#X;|  
話說黑仔在地球和在魯卡札星的身體變回一個才會異轉 m6^Ua  
@*q WV*$h  
換句話他原本身體是異左的樣 , 之後分開身體才會變左1轉的樣 Dww]D|M  
其實不少人物在故事中 , 樣子由異轉變做一轉 , 如終極守神,終極龐士,妖化蓮娜和魔化奧龍 *@o@>  
q9.)p  
看得曬我這段文字還要給你一個GOOD ! 希望你下次分析可以改善好 ~
[ 光之使者在2010-10-05 16:51重新編輯此帖 ]
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2010-10-02
引用第7樓光之使者於2010-10-02 01:26發表的  :
其實沒人回不使灰心......因為......現在lfo正處於冰冷時期 2+" =i/8  
話說樓主的黑框問題好嚴重= =其實有方法解決的....
.......
MK9?81xd  
THX a lot點整走D黑框=3=
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2010-10-02
引用第8樓nero0123於2010-10-02 22:18發表的  :
THX a lot[表情]點整走D黑框=3=
xou7j   
W093r NF~  
您用咩野拍GIF先- -?
離線tommywu
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2010-10-02
引用第8樓nero0123於2010-10-02 22:18發表的  :
THX a lot[表情]點整走D黑框=3=
]]o7ej   
你係唔係一次過整二張圖?
離線k-man
發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2010-10-03
引用第5樓bobonok於2010-10-02 00:52發表的  : vb: '%^v  
黑仔跳得好高~_~佢d技間唔中玩下都幾好玩
6BW-  AZc  
rd]HoFE  
跳係黑仔2轉既特色 r! Eo8C  
VS用血殺鐮,,,拉人拉到爽
離線san70167
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2010-10-03
唔錯,分析很詳細,我也鍾意黑羅剎 P%Q }R [Q  
Tj0eW(<!s  
招勁又有feel,唔愧係魔亂之首
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2010-10-03
冥王羅剎--簡單人物分析[定期更新,80%完工](+問下黑仔咩事搞到佢2轉-3-)
引用第9樓魔法使命於2010-10-02 22:31發表的  :
您用咩野拍GIF先- -?
5R"b1  
Camtio 6=.=
離線samshik

發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2010-10-03
睇完覺得黑仔淆走一流~!!!
離線nero0123
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2010-10-03
引用第14樓samshik於2010-10-03 17:08發表的  : G*"N}M1)  
睇完覺得黑仔淆走一流~!!!
e<C5}#wt  
55,跳高避到好多招.
離線
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2010-10-04
令我諗起自己爛尾既黑異分析 4u(}eE f7  
http://ibbs.hk/read.php?tid=78998
歡迎愛樂之人加入IBBS愛樂協會
離線k-man
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2010-10-04
引用第16樓迪於2010-10-04 21:53發表的  : %-*vlNC)  
令我諗起自己爛尾既黑異分析 \W\6m0-x  
http://ibbs.hk/read.php?tid=78998
KXM-GIRUG  
好早之前已經見到-_______-'' .o-j  
p.s:冥王羅剎跳可以避到好多遠攻,不過成日比人用範圍技追殺-___-''
離線gor
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2010-10-05
引用第16樓迪於2010-10-04 21:53發表的  : sKuTG93sr@  
令我諗起自己爛尾既黑異分析 Uaj=}p\+.p  
L@4zuzmlb  
詳細分析
離線魔法使命
發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2010-10-05
引用第16樓迪於2010-10-04 21:53發表的  : 6{$dFwl  
令我諗起自己爛尾既黑異分析 iW}l[g8sw!  
J=X% xb  
都係意大利哥的比較好-3-
快速回復
限100 字節

上一個 下一個