切換到寬版
  • 3996閱讀
  • 19回復

[討論]有關禁招問題(港台共用) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線真♂虎王

發帖
icash
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2012-09-02
近日LFO已經合左ser W/}_y8q  
大家都知道同台灣人打vs有困難 \ 9iiS(e  
因為他們都沒有共識有關禁招的事情 雖然台灣本來就已經有禁招 gNc;P[  
但我個人認為禁招應該要有共識 當然台灣人有無在看我都管不到 gS@<sO$d>  
第1點:首先我想同大家講(這只是我個人的意見) y.6/x?Qc  
禁招我認為有幾件事要注意 Z0<s -eN:  
1:攻擊力過高 w=a$]`  
2:防禦力過高 .U44p*I  
3:收手/起手過快(當然包括高攻問題) S#r|?GYua  
4:令人不能控制的招式(例如暈人 浮空 無限連 無法控制 扣攻防 扣人sp 等等) es~1@Jb  
5:範圍太大 3^xq+{\)  
6:補血 y)a)VvU":  
雖然有d招的確符合已上條件但無禁 &U7h9o H  
這就是因為角色問題 MvnQUZ  
例如 i]L=M 5^C  
域多 歷奇 紅魔鬼 勇心 等等人物 rHk,OC  
因為佢地本身9招有3-4招都係低攻擊招力/無防招式 所以要用高攻擊力招式去平均 ek]nLN  
當然你們技術好的話就不用需要吧 E@n~ @|10  
lI+^}-<  
第2點要注意: 8n-Xt7z  
個人品行問題 >d *`K  
雖然我無發去管理個人問題 但請各位自重 8S8UV(K0  
招式可以出 但不可以太過分連技 (例如 沖天退 無影腳 超昇等等) TbN{ex *  
雖然的確唔禁 但係連得太過分令人過火 而且有d招連極都唔會閃身 免得自找麻煩 K]G(u"'  
我個人認為 高攻擊的招式就不應該要再接 好像 巨戰連巨戰一樣 ezCJq`b  
\=]`X2Ld  
第3點要注意: ~8"oH5  
屈招問題 6,MQT,F  
我個人認為連續出同一招3次/只用1-3招去vs(全場) C&R U  
已經算係屈招 oveK;\7/m  
"v( pluN|  
第4點要注意: V aG Qre  
拉打問題 ICr.Gwe3_  
以前後盡頭為起點/終點 [t$ r)vX  
不停左右跑 以遠攻/沖擊招式 不停地攻擊對手 aM(#J 7;  
比人埋身就即走 P=6d<no&<  
G_ ,9h!e  
希望大家有共識 6-0sBB9=u  
離線毒吻皇后

發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2013-01-27
大天使之降臨平衡之後係繼天使之吻第2廢既招 :#35mBe}k  
都唔係禁唔禁既問題 根本冇人想用
離線lfolfogogo
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2013-01-26
支持以上禁招表~~~~~~
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2012-09-17
回 ken3659 的帖子
ken3659:其實比堤招吸血有必要禁咩? 58HA*w  
又難中,收手又慢 Skg/iH"(  
同埋可吾可以講下點解醉虎神道要禁? (2012-09-11 20:57) v ;9(FLtL  
B5vLV@>]  
吸血既招式一向都係禁招... j~K(xf  
而且吸血本身吸得都唔小 全中起碼加一半血 而且格招力都幾高 ;nQ=! .#Q  
njg0MZBqA  
醉虎神道神格神攻 `[(XZhN  
我所講既禁招係先理解個人物有無必要出禁招先會禁 >yXhP6  
玄武本身頭幾招已經好好打 所以醉虎神道我覺得有必要禁 :i& 9}\|,  
2EZ7Vdz2  
離線ken3659
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2012-09-11
其實比堤招吸血有必要禁咩? P-gjSE|yh  
又難中,收手又慢 G$V=\60a-  
同埋可吾可以講下點解醉虎神道要禁?
離線
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2012-09-11
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:其實e加lfo分左3部分人 UH%H9; ,$]  
1.hk老手(會禁招) i56Rdb  
2.tw老手(會禁招但禁招方面同我地有d出入禁得唔全面) xO>z )3A  
3.贏就是王道既小白(出禁招) %|}*xMQ  
....... (2012-09-11 13:05)  s)]T"87H'_  
/tj]^QspS  
出禁招之外仲會屈招 ]goJ- &  
講少左lu
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2012-09-11
回 @@俠俠@@ 的帖子
[url=http://ibbs.hk/u.php?username=@@俠俠  @@]@@俠俠  @@[/url]:無人識佢bo~~~ (2012-09-10 18:33) +&VY6(Zj+*  
6Y ]P7j  
其實e加lfo分左3部分人 ,.ivdg( /  
1.hk老手(會禁招) "y"oV[`  
2.tw老手(會禁招但禁招方面同我地有d出入禁得唔全面) &Hp*A^M  
3.贏就是王道既小白(出禁招) (c)/&~aE  
本帖提到的人: @俠俠
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2012-09-10
回 健 的帖子
:除左個堆人以外 Z+U -+eG  
仲有1d串串共扮大佬無人識既小白 (2012-09-09 19:48)  T:kliM"z  
0/ 33Z Oc  
無人識佢bo~~~
離線
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2012-09-09
回 @@俠俠@@ 的帖子
[url=http://ibbs.hk/u.php?username=@@俠俠  @@]@@俠俠  @@[/url]:其實LFO vs(HK)都係得個堆人
都熟哂禁招
你叫我同tw人打我都即轉mode啦 {06-h %qr  
....... (2012-09-09 18:02)   ]XlBV-@b  
7=yM40  
除左個堆人以外 @0EY5{&  
仲有1d串串共扮大佬無人識既小白
本帖提到的人: @俠俠
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2012-09-09
其實LFO vs(HK)都係得個堆人 DFZ0~+ rh  
"@VYJ7.1  
都熟哂禁招 e%ro7~  
arR<!y7  
你叫我同tw人打我都即轉mode啦 b/oNQQM#Dk  
^zT=qB l  
佢地都唔鬼聽 dKEy6C"@  
w2b(,w  
又時真係講都哂勁氣
離線
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2012-09-08
回 tommywu 的帖子
tommywu:真旋禁硬 !Y|xu07  
旋風腿唔連出都ok f:P;_/cJc  
不過神人的話氣功波cut招cut到你high (2012-09-06 22:10)  7~1Fy{tc  
Rq2bj _j  
神人=me :o)?
離線tommywu
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2012-09-06
回 健 的帖子
:其實呢 v ?nGAn  
旋風腿 sy(bL _%  
系d小白 狂出先可能令到人想禁 `\ nKPj  
依招野格招力又吾錯 攻擊力又中上級 &432/=QSm0  
....... (2012-09-06 21:22)  J7EWaXGbz  
O]="ggq&  
真旋禁硬 =NK'xPr  
旋風腿唔連出都ok QDK }e:4q  
不過神人的話氣功波cut招cut到你high
離線
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2012-09-06
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:首先唔好再加技術成份入去.. h^{ aG])  
如果對新手泥講 無旋風腿 咁係咪可以唔洗玩.. n:<Xp[;R  
高手既話 唔出既 只係你有品問題 同招式無關 ^}z:FI   
旋風腿又唔係擋唔到 又唔係走唔到 點解要禁 /Vv)00  
....... (2012-09-06 21:11)  s9u7z qCF  
(r<F@)J  
其實呢 $S/WAw,/  
旋風腿 !.q#X^@>L  
系d小白 狂出先可能令到人想禁 8-O: e  
依招野格招力又吾錯 攻擊力又中上級 *TxR2pC}  
出完之後狂出跳 0J5$ Yw1'F  
或者 場角無限連 5VN~?#K  
用依招黎移動都有
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2012-09-06
回 acz 的帖子
acz:只係我想講想旋風腿本來就係屈招< 'sjks sy.3  
係班人屈慣手勢姐< Xu{S4#1  
一話禁就要生要死< r?Pk}Q  
仲有< 4?x$O{D5?{  
本來禁招就係為左玩技術< Q>/[*(.Wd  
....... (2012-09-06 19:18) ':T"nORC  
?=Mg"QU  
首先唔好再加技術成份入去.. M[=sQnnSFW  
如果對新手泥講 無旋風腿 咁係咪可以唔洗玩.. G^\.xk]  
高手既話 唔出既 只係你有品問題 同招式無關 fd1z XK#Z2  
旋風腿又唔係擋唔到 又唔係走唔到 點解要禁 ;q2e[y  
有技術唔代表一定要出低攻既招先算 pH?"@  
對付旋風腿仲有好多招式 m8v=pab e  
我所謂既禁招定義樓上已經講得好清楚 #X<s_.7DJ  
)-LS n  
ZV:0:k.x  
離線acz

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2012-09-06
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:
我所講既禁招同技術無關 x-=qlg&EI  
我都見過唔小人都講 小丹只出百烈腳氣攻波同昇天都夠玩 Ba]^0Y u  
但e d只係有技術既人先可以做到 vBjrI*0  
同禁招無關 wO ?A/s  
只係我想講想旋風腿本來就係屈招< ,qO2D_  
係班人屈慣手勢姐< ^ Nm!b  
一話禁就要生要死< JG! @(lr  
仲有< A<s9c=d6  
本來禁招就係為左玩技術< -85W/%  
佢地連禁都唔禁又話我地玩技術< xsdi\ j;n>  
請問唔練點先有技術< 0:4w@"Q  
你估真係飛出黎架< iwT PJGK|  
神のご加護を貴方に…

離線freeze3704
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2012-09-06
個個人心目中禁招不同,好難有共識,都冇咩好討論,可鎖post Z`Sbq{Kx  
X[KHI1@w  
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2012-09-06
回 acz 的帖子
acz:旋風腿都屈到喇搞事咩< pa8R;A70Dl  
話說我開星仔淨係用破空腳同炮拳、又屈招了?_? ^'ac | +  
仲有歷奇淨係用重拳、連環同流星都夠做迪倫< (2012-09-03 16:36)  !)$e+o^W  
* faG0le  
我所講既禁招同技術無關 <Po$|$_~  
我都見過唔小人都講 小丹只出百烈腳氣攻波同昇天都夠玩 -h8@B+  
但e d只係有技術既人先可以做到 5l[&-: (Lh  
同禁招無關
離線acz

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2012-09-03
旋風腿都屈到喇搞事咩< zW9/[Db  
話說我開星仔淨係用破空腳同炮拳、又屈招了?_? PJ3M,2H1b.  
仲有歷奇淨係用重拳、連環同流星都夠做迪倫<
神のご加護を貴方に…

離線freeze3704
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2012-09-02
LFO vs 已爛透 大天同透身有需要禁咩?
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2012-09-02
以下是我認為禁的招式 希望通用 9oQ$w?=#$  
迪雲:真昇龍霸 Xb2.t^ ]f  
小丹:真旋風腿,真豹影拳 TY;%nT  
星仔:,真十字旋風拳, 7 >-(g+NF!  
悟地:真虎翔霸 W:8pmI  
馬龍:,捐血救人 Kw=][}d`D  
米兒:,大天使之降臨,神之寬恕, z07Xj%zX9  
亨利:援速箭, i62GZe E  
佛覺:佛我同在, 8h,=yAn5  
菲雲:煉獄困室,閻王追殺令 .s-*aoj  
約翰 治療術,透身咒, vR4 omB{  
6道:分身術, 7!/!a*zg  
溫蒂:風之精靈, e?_uJh"  
黃金親衛兵:金龍乍現, F[KM0t!  
幻音神巫:愛的詛咒,魔獸召喚,吸精大法 `G:I|=#w  
比提:蝙蝠練成,吸血, bJoP@s  
邪鬼:唯我獨尊,轟裂異度空間, +$$5Cv5#<&  
天魔:極地大火山,冰火飛馳,灼冰展翅, &lnM 1W  
龍翼:火鳳凰,怒虎震空彈, $O_{cSKg7  
龐士:霸雷彈,無極地獄,怒雷之陣, 2@,rIve  
姬絲:突擊!爆地鼠,出擊! 機械邪鬼, EslHml#  
卓男:機械暴動, N"8'=wB  
玄武:虎仙訣,怒虎棍法-武虎,醉虎神道, Y^tUcBm\  
托比:萬獸之王 {uN-bl?o  
蓋亞 絕地破,牢動破,滿月斬 M$s9   
蓮娜:雙血煉爪,四翼魔蝶, EGVS8YP>h  
奧龍:血壓暴漲, LK+67Y{25  
迪倫:紫炎彈,地藏龍,蒼天龍華 (f;.`W  
撒卡:勢凶夾狼,孤狼高嗚,逆狼牙襲, wC?>,LOl  
黃帝:太陽彈,瞬移劍 uj:1_&g  
黑羅剎:煉獄破, -% \LW1  
魔姥:寄生蟲, 0K4A0s_R`  
勇心:心·不死, TeRH@oI  
地藏十兵衛:殘影術, _$_,r H  
邪狼丸:葉子飛鏢, aGNb  Cm  
暗黑菲雲:烈錘轟炸 *$Y_ % }  
#'dNSez5  
禁用人物 ]Z?jo#F  
終極魔 神母號 特別版迪倫 lYT_Y.%I  
RQ;w$I\  
注意:無關技術成份 神手/新手通用 $Y M(NC  
C#n.hgo>I  
雖然有很多招沒講 tMH 2  
例如 超昇 超虎的招式 還是小出/不用比較好 vj9'5]!~q  
要練好技術我認為不必要出的 @,m 7%,  
B#r"|x #[  
OlP1Zd/l  
q $PO. #  
{F;"m&3Lt  
^hcK&  
'^`iF,rg  
wZVLpF+7  
_Kbj?j  
快速回復
限100 字節

上一個 下一個