切換到寬版
  • 3998閱讀
  • 19回復

[討論]有關禁招問題(港台共用) [複製鏈接]

上一主題 下一主題
離線真♂虎王

發帖
icash
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表於: 2012-09-02
近日LFO已經合左ser LKX; ^  
大家都知道同台灣人打vs有困難 _4^#VD#f  
因為他們都沒有共識有關禁招的事情 雖然台灣本來就已經有禁招 aI^Z0[P+  
但我個人認為禁招應該要有共識 當然台灣人有無在看我都管不到 mssCnr;   
第1點:首先我想同大家講(這只是我個人的意見) 4C]>{osv  
禁招我認為有幾件事要注意 jq_E{Dq1  
1:攻擊力過高 crvq]J5  
2:防禦力過高 "1I\~]]  
3:收手/起手過快(當然包括高攻問題) lD+f{GR  
4:令人不能控制的招式(例如暈人 浮空 無限連 無法控制 扣攻防 扣人sp 等等) &GKtD)  
5:範圍太大 tMbracm  
6:補血 E'KKR1t  
雖然有d招的確符合已上條件但無禁 yUY* l@v]  
這就是因為角色問題 qL;u59  
例如 S:F8` Gh  
域多 歷奇 紅魔鬼 勇心 等等人物 vXI2u;=y  
因為佢地本身9招有3-4招都係低攻擊招力/無防招式 所以要用高攻擊力招式去平均 pXap<T  
當然你們技術好的話就不用需要吧 YZ\a#s ,0  
<4Ev3z*;Z  
第2點要注意: N$I@]PL  
個人品行問題 =hAH6 C  
雖然我無發去管理個人問題 但請各位自重 o W<Z8s;p  
招式可以出 但不可以太過分連技 (例如 沖天退 無影腳 超昇等等) zqJ0pDS  
雖然的確唔禁 但係連得太過分令人過火 而且有d招連極都唔會閃身 免得自找麻煩 Thc"QIk&4  
我個人認為 高攻擊的招式就不應該要再接 好像 巨戰連巨戰一樣 8slOB>2#Y  
)Up'W   
第3點要注意: |K(j XZ)  
屈招問題 0D==0n  
我個人認為連續出同一招3次/只用1-3招去vs(全場) SJ0IEPk  
已經算係屈招 G _1`NyI  
_+=M)lPm  
第4點要注意: :@oy5zib  
拉打問題 ,RXfJh   
以前後盡頭為起點/終點 F4X0DRC,G  
不停左右跑 以遠攻/沖擊招式 不停地攻擊對手 &\p=s.y?j  
比人埋身就即走 7iijATc  
Ew,1*WK!  
希望大家有共識 #0uD&95<  
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 1樓  發表於: 2012-09-02
以下是我認為禁的招式 希望通用 +CaA%u  
迪雲:真昇龍霸 XLq%nVBM8\  
小丹:真旋風腿,真豹影拳 Ec4+wRWk85  
星仔:,真十字旋風拳, y/9aI/O'  
悟地:真虎翔霸 {3H)c^Q  
馬龍:,捐血救人 D-KQRe2@  
米兒:,大天使之降臨,神之寬恕, =G<i6%(^g  
亨利:援速箭, IUZ@n0/T  
佛覺:佛我同在, K (!+l  
菲雲:煉獄困室,閻王追殺令 Tm) (?y  
約翰 治療術,透身咒, ]>_Ie?L)<  
6道:分身術, VdC,M;/=Z  
溫蒂:風之精靈, =[Z uE0c  
黃金親衛兵:金龍乍現, iVdY\+N!<  
幻音神巫:愛的詛咒,魔獸召喚,吸精大法 |G(9 mnZ1  
比提:蝙蝠練成,吸血, ba`V`0p-(  
邪鬼:唯我獨尊,轟裂異度空間, ~9Jlb-*I5  
天魔:極地大火山,冰火飛馳,灼冰展翅, r@) _>(  
龍翼:火鳳凰,怒虎震空彈, jM07&o]D  
龐士:霸雷彈,無極地獄,怒雷之陣, :=cZ,?PQp1  
姬絲:突擊!爆地鼠,出擊! 機械邪鬼, Bsc&#  
卓男:機械暴動, 3@*orm>em  
玄武:虎仙訣,怒虎棍法-武虎,醉虎神道, bw[s<z|LKA  
托比:萬獸之王 9L+g;Js$4  
蓋亞 絕地破,牢動破,滿月斬 L0QF (:F5  
蓮娜:雙血煉爪,四翼魔蝶, _X/`7!f  
奧龍:血壓暴漲, p*ic@n*G  
迪倫:紫炎彈,地藏龍,蒼天龍華 <n|ayxA)  
撒卡:勢凶夾狼,孤狼高嗚,逆狼牙襲, ==XO:P  
黃帝:太陽彈,瞬移劍 | f}1bJE+  
黑羅剎:煉獄破, jMUN|(=Y  
魔姥:寄生蟲, !kG2$/lR  
勇心:心·不死, d!z}!  :  
地藏十兵衛:殘影術, @b@#  o  
邪狼丸:葉子飛鏢, l2|[  
暗黑菲雲:烈錘轟炸 , b;WCWm  
B{6wf)[O  
禁用人物 s k>E(Myo  
終極魔 神母號 特別版迪倫 XI/LVP,.  
=bgu2#%Z  
注意:無關技術成份 神手/新手通用 X8uAwHa6F  
E|~)"=  
雖然有很多招沒講 XUK!1}  
例如 超昇 超虎的招式 還是小出/不用比較好 7}%Z>  
要練好技術我認為不必要出的 '2=$pw  
}Kt1mmo:`  
%K/zVYGm&  
IizPu4 |  
|08'd5  
e Y'< UO  
YQ _]Jv k  
W[4 V#&Z  
dd6m/3uUW  
離線freeze3704
發帖
icash
只看該作者 2樓  發表於: 2012-09-02
LFO vs 已爛透 大天同透身有需要禁咩?
離線acz

發帖
icash
只看該作者 3樓  發表於: 2012-09-03
旋風腿都屈到喇搞事咩< 5!V%0EQqw  
話說我開星仔淨係用破空腳同炮拳、又屈招了?_? Fof eQ  
仲有歷奇淨係用重拳、連環同流星都夠做迪倫<
神のご加護を貴方に…

離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 4樓  發表於: 2012-09-06
回 acz 的帖子
acz:旋風腿都屈到喇搞事咩< q<Z`<e  
話說我開星仔淨係用破空腳同炮拳、又屈招了?_? }BN!Xa  
仲有歷奇淨係用重拳、連環同流星都夠做迪倫< (2012-09-03 16:36)  HD!2|b ~@  
6z2WN|78  
我所講既禁招同技術無關 /L^pU-}Z0  
我都見過唔小人都講 小丹只出百烈腳氣攻波同昇天都夠玩 L&LAh&%{2  
但e d只係有技術既人先可以做到 dBb &sA-A  
同禁招無關
離線freeze3704
發帖
icash
只看該作者 5樓  發表於: 2012-09-06
個個人心目中禁招不同,好難有共識,都冇咩好討論,可鎖post 8{DW$Z tR  
b- ?d(-  
離線acz

發帖
icash
只看該作者 6樓  發表於: 2012-09-06
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:
我所講既禁招同技術無關 1k!$#1d<  
我都見過唔小人都講 小丹只出百烈腳氣攻波同昇天都夠玩 XM~eocn  
但e d只係有技術既人先可以做到 iLk"lcX  
同禁招無關 r1a/'+   
只係我想講想旋風腿本來就係屈招< 6QePrf  
係班人屈慣手勢姐< Pf#DBW*  
一話禁就要生要死< >A>_UT_"  
仲有< q85 4k+C  
本來禁招就係為左玩技術< 3(3-#MD0  
佢地連禁都唔禁又話我地玩技術< jhB+ ]  
請問唔練點先有技術< Z> <,t~o}  
你估真係飛出黎架< qk=OodEMK  
神のご加護を貴方に…

離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 7樓  發表於: 2012-09-06
回 acz 的帖子
acz:只係我想講想旋風腿本來就係屈招< G\#dMCk?  
係班人屈慣手勢姐< NT<}-^  
一話禁就要生要死< i+~H~k}"X  
仲有< Idr|-s%l6'  
本來禁招就係為左玩技術< ;fB!/u  
....... (2012-09-06 19:18) Kgb<uXk  
C8$/ z>tQ  
首先唔好再加技術成份入去.. Q+Ya\1$6A  
如果對新手泥講 無旋風腿 咁係咪可以唔洗玩.. /JmWiBQIn  
高手既話 唔出既 只係你有品問題 同招式無關 0RP{_1k  
旋風腿又唔係擋唔到 又唔係走唔到 點解要禁 {} tv(8]^  
有技術唔代表一定要出低攻既招先算 m_b_)/  
對付旋風腿仲有好多招式 [t"#4[  
我所謂既禁招定義樓上已經講得好清楚 /OeOL3Y  
tx]!|x" F  
YQaL)t$0  
離線
發帖
icash
只看該作者 8樓  發表於: 2012-09-06
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:首先唔好再加技術成份入去.. leO..M  
如果對新手泥講 無旋風腿 咁係咪可以唔洗玩.. wsAijHjJI!  
高手既話 唔出既 只係你有品問題 同招式無關 -4t!k Aw`  
旋風腿又唔係擋唔到 又唔係走唔到 點解要禁 ux1SQ8C*  
....... (2012-09-06 21:11)  OB\j q!"  
[-w+ACV~  
其實呢 *+>QKR7  
旋風腿 ePe/@g1K*  
系d小白 狂出先可能令到人想禁 7_ao?}g  
依招野格招力又吾錯 攻擊力又中上級 zzZ K S  
出完之後狂出跳 6q@VkzF  
或者 場角無限連 AHdh]pfH  
用依招黎移動都有
離線tommywu
發帖
icash
只看該作者 9樓  發表於: 2012-09-06
回 健 的帖子
:其實呢 _U`1BmTC2  
旋風腿 FAF+ }  
系d小白 狂出先可能令到人想禁 lb[\Lzdvmu  
依招野格招力又吾錯 攻擊力又中上級 _.K<#S  
....... (2012-09-06 21:22)  i2 m+s;  
xGo,x+U *  
真旋禁硬 {igVuZ(>en  
旋風腿唔連出都ok E:S (v  
不過神人的話氣功波cut招cut到你high
離線
發帖
icash
只看該作者 10樓  發表於: 2012-09-08
回 tommywu 的帖子
tommywu:真旋禁硬 9 M!J7 W  
旋風腿唔連出都ok QzX|c&&>u2  
不過神人的話氣功波cut招cut到你high (2012-09-06 22:10)  ds D!)$  
B kWoK/f4  
神人=me :o)?
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 11樓  發表於: 2012-09-09
其實LFO vs(HK)都係得個堆人 yJG M"$  
T`gR&n<D  
都熟哂禁招 5 Yf T  
1T@#gE["Ic  
你叫我同tw人打我都即轉mode啦 n#lZRwhq  
-OPJB:7Z  
佢地都唔鬼聽 o9#8q_D9  
u AmDXqJ 3  
又時真係講都哂勁氣
離線
發帖
icash
只看該作者 12樓  發表於: 2012-09-09
回 @@俠俠@@ 的帖子
[url=http://ibbs.hk/u.php?username=@@俠俠  @@]@@俠俠  @@[/url]:其實LFO vs(HK)都係得個堆人
都熟哂禁招
你叫我同tw人打我都即轉mode啦 wW?/`>@  
....... (2012-09-09 18:02)  o@!Uds0  
EmO{lCENk  
除左個堆人以外  Y3RaR 9  
仲有1d串串共扮大佬無人識既小白
本帖提到的人: @俠俠
離線@@俠俠@@

發帖
icash
只看該作者 13樓  發表於: 2012-09-10
回 健 的帖子
:除左個堆人以外 =Mby;wQ?|  
仲有1d串串共扮大佬無人識既小白 (2012-09-09 19:48)  |k ]{WCD]  
S(\<@S&  
無人識佢bo~~~
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 14樓  發表於: 2012-09-11
回 @@俠俠@@ 的帖子
[url=http://ibbs.hk/u.php?username=@@俠俠  @@]@@俠俠  @@[/url]:無人識佢bo~~~ (2012-09-10 18:33) alV{| Vf[6  
WPpS?  
其實e加lfo分左3部分人 _ \LP P_  
1.hk老手(會禁招) cq#=Vb  
2.tw老手(會禁招但禁招方面同我地有d出入禁得唔全面) &]_2tN=S$  
3.贏就是王道既小白(出禁招) dum(T  
本帖提到的人: @俠俠
離線
發帖
icash
只看該作者 15樓  發表於: 2012-09-11
回 真♂虎王 的帖子
真♂虎王:其實e加lfo分左3部分人 h( MNH6 B1  
1.hk老手(會禁招) d: {#Dk#  
2.tw老手(會禁招但禁招方面同我地有d出入禁得唔全面) [+.P'6/[$R  
3.贏就是王道既小白(出禁招) }h=}!R'm   
....... (2012-09-11 13:05)  c)B <d#  
9JBVG~m+  
出禁招之外仲會屈招 |:b!e  
講少左lu
離線ken3659
發帖
icash
只看該作者 16樓  發表於: 2012-09-11
其實比堤招吸血有必要禁咩? qku}cWD9/_  
又難中,收手又慢 -![>aqWmj1  
同埋可吾可以講下點解醉虎神道要禁?
離線真♂虎王
發帖
icash
只看該作者 17樓  發表於: 2012-09-17
回 ken3659 的帖子
ken3659:其實比堤招吸血有必要禁咩? 1T/ 72+R0  
又難中,收手又慢 klxNGxWAX  
同埋可吾可以講下點解醉虎神道要禁? (2012-09-11 20:57) v)s; wD  
cTu"Tu\Qw  
吸血既招式一向都係禁招... wNQhg  
而且吸血本身吸得都唔小 全中起碼加一半血 而且格招力都幾高 *EllE+M{n  
UtYwG#/w  
醉虎神道神格神攻 gvCQ![  
我所講既禁招係先理解個人物有無必要出禁招先會禁 $c1xh.  
玄武本身頭幾招已經好好打 所以醉虎神道我覺得有必要禁 =kDh:&u%  
qi=v}bp&  
離線lfolfogogo
發帖
icash
只看該作者 18樓  發表於: 2013-01-26
支持以上禁招表~~~~~~
離線毒吻皇后

發帖
icash
只看該作者 19樓  發表於: 2013-01-27
大天使之降臨平衡之後係繼天使之吻第2廢既招 c$b~? Mx  
都唔係禁唔禁既問題 根本冇人想用
快速回復
限100 字節

上一個 下一個